5. oktober 2009
Bogomtale: "Nyt syn på trelleborgene"
Det må i sandhed siges at være en rammende titel "Nyt syn på..." for det er virkelig et anderles syn på tingene, der ligges for dagen i denne bog. Det er ikke kun trelleborgene der kommer under luppen, men faktisk hele vikingetidens historie (og lidt før den også).
Forfatteren er amatørarkæolog og skriver om hans undersøgelser af kildemateriale og arkæologiske rapporter omkring trelleborgene i Danmark og Skåne.
Han tager først og fremmest udgangspunkt i Trelleborg ved Slagelse og dens tilblivelse, som han mener blev bygget i 700-tallet med kongen Harald Hildetand (ca. år 705-770) som bygherre.
Harald Hildetand skulle endvidere være den konge over Østdanmark, som også anlagde de 2 trelleborge i Skåne. Rasmussen skriver også at Harald Hildetand indførte asatroen, som en slags statsreligion på bekostning af vanetroen. I 700-tallet skulle de dengang 3 eksisterende trelleborge være blevet anvendt til at kontrollere områdets militærmagt og som samlingssted for lokale krigere og krigsskibe inden forårstogtet begyndte. De 3 borge var anlagt så skibene kunne ligge i læ her. Borgene var endvidere oplagringsplads for alt hvad kongen erhvervede sig (gennem togter og afgifter), og fungerede derfor også som kongsgårde.
Trelleborg skulle være blevet udbygget i ca. 780'erne af vikingekongen Sigurd Ring. Borgen blev kraftigt forstærket med kampesten og træpallisader på nøjagtig samme måde som Danevirke også blev det i disse år.
3. fase af Trelleborg skulle være foretaget af Sigurd Orm i Øje i årene efter 852 med Wolin (Jomsborg) som forbillede. Byen havde palisader, voldgrav, træbelagte gader, karréhuse og flere porte.
De 3 Vestdanske trelleborge (Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken) mener forfatteren blev bygget af Gorm den Gamle, som ville udbygge sin militærmagt. Gorm var ivrig asedyrker og derfor blev disse borge - som de 3 Østdanske borge også bygget med cirkelkorset som forbillede. Cirkelkorset mener Rasmussen var symbol for Odindyrkelsen og tegn på himmelske magter - og er altså i hans optik ikke et symbol på solen.
Efter at have læst Finn Rasmussen bog ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal mene om den. Han anskuer virkeligt mange ting på en helt anden måde end den gængse opfattelse af symboler, religion, historiske begivenheder m.m. Man sidder lidt og ryster på hovedet - og alligevel er der andre gange, hvor man tænker at det var alligevel interessandt og kunne det tænkes at han har ret...? Men én ting er sikker; han mangler kilder til sine tolkninger utroligt mange steder! Han kunne lige så godt have opdigtet mange af tingene ud af den blå luft - det er ikke til at se hvor han har sine ideer fra og om der er hold i dem. Den korte litteraturliste bag i bogen er alt for lidt.
Jeg vælger at betragte bogen, som et indspark til at provokere den toneangivende holdning blandt historikere, arkæologer, religionshistorikere, kunsthistorikere m.m. Da den udkom tilbage i 2006, burde det jo nok være muligt at finde anmeldelser af bogen og reaktioner på den da den udkom. Det kunne også være rigtig spændende læsning.
19. september 2009
Ringkøbing-Skjern Museum i Tv Midt-Vest
7. september 2009
Jelling - vores verdensarv
1. september 2009
Ny database med danske runeindskrifter
Du kan også høre et interview med en meget skeptisk radiovært!
Nationalmuseet - Klik dig gennem fortidens runer
Shared via AddThis
30. august 2009
Vikingekjoler kan være mange ting...
- Hjemmelavede kjoler (dvs. designet efter fantasien)
- Kjoler der efterligner fund
- Rollespilskjoler (der dog tit stiller store krav til autencitet)
Hvor begynder man så lige når man bare gerne vil lave en "helt almindelig vikingekjole", sådan en som de gik i til hverdag? Jeg har fundet rigtigt mange beskrivelser af, hvad man gik i -men når man skal i gang med at sy, synes jeg ikke, at der kommer så mange præcise vejledninger frem. Tager du på et vikingemarked, ser du mange smukke kjoler - så nu er der nok kun den udvej tilbage, at jeg også må være kreativ og finde håndarbejdsgenet frem og gå i gang efter granskning af de stegtegninger, jeg kan finde på nettet og i et par biblioteksbøger.
Den blegede hør er købt, vasket og tørret - har lagt og ventet hele sommeren - så nu må jeg igang!
28. august 2009
Netteldug / brændenældeklæde

- Dyrkning
- Høst (med handsker :-)
- Tørring i en uge, hvorefter bladene kan skrælles af stænglen
- Bundtning i neg af 10-12 cm's tykkelse
- Rødning - endten ved dug- eller vandrødning
Dugrødning tager mellem 2-5 uger i en nedbrydningsproces forårsaget af de svampe og bakterier, der i forvejen findes på stænglerne.
Vandrødning foregår bedst i svagt rindende vand ved 17-20 grader på 5-10 dage. - Taverne frigøres ved at bearbejde stænglerne med en trækølle på en huggeblok. Veddelen knækkes af ud over kanten af blokken.
- Efter at fibrene er skildt fra stænglerne skal de hegles og opdeles i forskellige længder og kvaliteter.
- Derefter skal de børstes eller kartes.
- Tilsidst kan man gå i gang med at spinde.
Jeg synes at det er et meget spændende projekt og kunne godt tænke mig at finde ud af, hvad man har lært siden den gang for 15 år siden. Det er faktisk første gang jeg hører om klæde af brændennældefibre, hvilket undrer mig. I dag fokuserer man åbenbart først og fremmest på hør og uld (eller så har jeg bare ikke været opmærksom nok!).
Klæde af nælder skulle være mere fint og silkeagtigt end hør, men altså også kræve en betydeligt længere fremstillingsproces.
Netteldug: vævet stof af stængelfibre fra nælder (Urtica). Afløstes af bomuld i 1600-t.; ordet har siden betegnet let, åbent bomuldsstof. Kilde: Den Store Danske
Netteldug: et slags fint, klart tøj, der vævedes af basttaverne af hedenælde, Urtica dioeca L.; Kilde: Ordbog over det danske sprog
3. august 2009
Bogomtale: "Simmer"




Hovedland, 2005
Under kongen Svend Estridsen er Simmer 2. søn af en storbonde på Langeland. Da han ikke er stort nyttig i marken, sendes han som 12 åring til biskoppen i Odense for at blive oplært til præst. Landsbyboerne vil bygge en kirke for at følge den nye tro og landsbyen mangler sin egen præst. Simmer vender tilbage som 15 åring, præsteviet og celebrerer messe i den nye stavkirke. Han prøver at forhindre bønderne i at følge de gamle skikke, så som at bede til forfædrene, samtidig med at han føler sig ophøjet og fyldt at gudfrygtighed. I al hemmelighed er han forelsket i en trællepige.
7. juli 2009
Bogomtale: "Salshuset - fra drøm til virkelighed"

Udgivet af Vikingelandsbyen i Albertslund Kommune, 2005.
Vikingelandsbyen er en 17 år gammel landsby, der primært er opbygget til at formidle vikingetiden for kommunens skolebørn. Denne bog fortæller om tilblivelsen af Salshuset i landsbyen. Den er rigt illustreret og personligt fortalt. Landsbyen er vist ikke normalt åbent som historisk besøgscenter, men ved åbenthus-arrangementer kan man komme på besøg og kigge - selvom man ikke er indbygger. Jeg synes det er et utroligt flot projekt og er lidt misundelig over ikke at bo i Albertslund kommune, da jeg så helt klart ville være en af de frivillige i landsbyen.
Bogen er inspirerede læsning for enhver - måske man kunne bygge sig en mini-udgave i baghaven ;-)
> Vikingelandsbyens hjemmeside
6. juli 2009
Oldtiden på Nationalmuseet



Er du som jeg fan af Oldtidsudstillingen på Nationalmuseet, findes der flere forskellige gode kilder til information om den. Mine personlige farvoritter på udstillingen er Solvognen og Gundestrupkedlen.
Nationalmuseets hjemmeside hvor der er gjort et kæmpe stort og meget flot stykke arbejde for at formidle samlingen på internettet.
Facebook-siden for Nationalmuseet hvor du kan følge med i nyheder m.m.

Årbogen "Nationalmuseets Arbejdsmark 2008" indeholder en god artikel om tankerne bag udstillingen og med et historisk oprids af udstillingens egen historie.
Bogomtale: "Arkæologi i lange baner"
Skrevet af Henrik Skousen
Uddgivet af Moesgård Museum, 2008.
Hvis du bor i Århus-egnen og er arkæologisk interesseret, skulle du tage at kigge i bogen "Arkæologi i lange baner" som fortæller historien for området omkring Lisbjerg og Egåen fra de tidligste tider dvs. sidste istid og frem til middelalderen. Bogen er meget detaljeret og rigigt flot illustreret. Det er spændende læsning at kunne følge området op gennem tiden - hvis du kun er interesseret i en bestemt tidsalder, så spring bare over, hvor gærdet er lavest, og hen til det kapitel, der er interessant for dig. Jeg må nok indrømme, at jeg ikke selv har læst hele bogen, men efter at have bladret den igennem og kigget på billederne får man lyst!
Som undertitlen siger, er bogen blevet til i forbindelse med anlæggelsen af motervejen nord om Århus, - dejligt at noget så kedeligt som en motorvej, kan afføde så meget ny viden om vores forhistorie!

Skærmbillede fra Google Maps
2. juli 2009
17. juni 2009
Historisk køkkenhave

Hvis du som jeg går og spekulerer lidt i selv at dyrke nogle af de planter, som fortidens mennesker har brugt i gryderne, kan du hente god inspiration i dette års udgave af programmerne "Frilandshaven" på DR2.
Jeg har nu ikke de store forhåbninger om at komme i gang i år - det har vi vist alt for mange haveprojekter kørende til at kunne overskue. Men det kunne jo være sjovt til næste år...
Da det kan være lidt uoverskueligt at finde rundt til artiklerne om planter i de enkelte bede på Frilandshavens hjemmeside, har jeg lavet nedenståede oversigt:
Frilandshaven
Stenalderbedet
Jernalderbedet
Vikingebedet
Middelalderbedet
Renæssancebedet
Du kan også se programmerne her.
13. juni 2009
Køkkenudstyr
I starten af maj måned var jeg, som så mange andre til vikingemarked i Ribe. Desværre kom vi lidt sent og vores søn var en del mere interesseret i at lege på legepladsen og soppe i den lille "sø" end at gå rundt og kigge på boder. - Så vi fik desværre ikke set så meget af vareudbuddet. Det gør nu heller ikke så meget, for år havde jeg ét altoverskyggende formål: jeg skulle have mig et bålstativ, en pande og en gryde med mig hjem!
Heldigvis var boden placeret det samme sted som året før, så det var ikke noget problem at lokalisere tingene.
Både mand, kone, børn og bedstefar var meget venligt at snakke med, og jeg fik at vide, hvordan jeg skulle vedligeholde tingene med valnøddeolie og linolie - samt vandtætne gryden. Så jeg var MEGET glad og tilfreds på hjemturen - og nu nyder jeg mit smukke køkkenudstyr hver eneste dag!
Vi har afprøvet panden flere gange, - den fungerer perfekt! Jeg har endnu ikke fået vandtætnet gryden endnu, men det skal nok komme, når vi får lavet bålpladsen helt færdig med sten og siddepladser på stubbe af lærketræ. (Vi venter bare på at de bliver leveret.)
Bogomtale: "Danske træer fra sagn og tro"

Skrevet af Mads Lidegaard
Udgivet af Nyt Nordisk Forlag, 2006
"Danske træer fra sagn og tro" er først og fremmest en fortegelse over træer - både eksisterende og forsvundne - hvortil er knyttet et sagn, overtro eller anden historie. Det er spændende at læse om det forhold der har eksisteret mellem de gamle kæmper og landets befolkning i de indledende kapitler i bogen.
Lidegaard fortæller bl.a. om øjetræer, mindetræer, brandtræer, ulykkestræer, ønsketræer, gårdtræer, tingtræer, majtræer, pesttjørne, spøgetræer, mytologiske træer, romantiske træer, historiske træer og den nye type: suttetræer.
De enkelte træsorter beskrives også i form af deres kraft og magi.
At skabe denne fortegnelse over Danmarks gamle sagntræer, har været et enormt arbejde, med en uvurderlig værdi for os og eftertiden!
Selve fortegnelsen er inddelt i landsdele, og bogen afsluttes med kort over træernes placering. Jeg har da opdaget nogle træer fra min barndomsegn, som jeg helt klart har tænkt mig at besøge, næste gang jeg tager "hjem". Træer som jeg ikke anede eksisterede. (Der kommer sikkert et indslag på bloggen her senere om det lykkedes mig at opspore dem ude i skoven...)
Måske du selv skulle prøve at opspore de gamle træer i din nærhed og besøge dem?
11. juni 2009
Vikingemorgenmad
Skyr med nødder og bær
3-4 skefulde Skyr
Evt. rørt op med lidt mælk for at gøre konsistensen mere flydende
Lidt flydende honning, for at give lidt sødme
Hakkede hasselnødder (eller mandler)
Et drys kanel
Blåbær / brombær / jordbær
Jeg ved godt, at det ikke er sikkert at kanelen var kommet til Norden i vikingetiden, men på den anden side kan man heller ikke afvise det, da der jo var en stor vareudveksling med mange andre produkter sydfra.
Mandlerne regner jeg ikke med, at man kendre til - men de smager godt ;-)
- Mon ikke resten af ingredienserne er gode nok?

7. juni 2009
Sommerkalender
Det bliver nu nok ikke alle markederne, som jeg kommer til - primært fordi der er så mange og flere af dem har jeg jo også set indtil flere gange! Jeg vil nok prøve at se dem, jeg aldrig har været på før - og dem som det er lang tid siden jeg har besøgt.
Se min kalender m. links i venstre sidemenu.
Middelalder-dage på Voergaard Slot 2008
1. juni 2009
Vikingemad
På Moesgård Museums (der hvor programmet er lavet) hjemmeside fandt jeg en kogebog med 3 menuer, der indeholder udførlige beskrivelser og ydeligere information om måltider og kostsammensætning. Nogle af opskrifterne må jeg helt klart afprøve i løbet af sommeren!
Du kan finde kogebogen her.
Vikingemad med Søren Ryge
Klik på dato-linket "20/5" for at få den rigtige udsendelse frem.
Forside - dr.dk/DR1/Ryge: "Søren Ryge Præsenterer
20-05-2009 20:00
Hvad spiste danskerne i vikingetiden? Det ved vi meget lidt om, men nu ved vi lidt mere. De spiste sammenkogte retter! Derfor kaster Søren Ryge sig ud i et orgie af et måltid med 7 retter og meget andet."
31. maj 2009
Helleristning

Da jeg i påske-ferien tilbagte nogle dejlige dage i et sommerhus i Nordjylland med familien, faldt jeg over denne gengivelse af en helleristning i et galleri. Motivet er malet på en glasplade og og monteret på en træramme. Straks jeg så den, vidste jeg, at jeg måtte have den med hjem.
Et stykke tid efter opdagede jeg, at samme motiv pryder melposerne fra bageriet Aurion, hvis mel jeg bruger til bagning af speltbrød. Nu er jeg blevet nysgerrig efter at finde ud af hvor helleristningen stammer fra. Jeg har slået op i bogen "Det kosmiske bryllup" af Berit Johnson, som indeholder mange billeder af helleristninger, men desværre var den ikke med. Efter lidt søgning på nettet har jeg ikke kunnet finde nogle oplysnigner. "Min" helleristning minder meget om motivet fra Bohuslen, men det er ikke den. Er der mon nogle af jer derude som kender svaret?
30. maj 2009
27. maj 2009
Besøg på Moesgaard Museum

22. marts 2009
Lindholm Høje Museum
20. marts 2009
Bogomtale: "Vikingkvinnen"

Skrevet af Valdis Zwilgmeyer, Tiden Norsk Forlag, 1986.
Vikingetidens kvindeliv er meget fascinerende - på trods af at vi ved så lidt om det. I de gængse historiebøger, nævnes ofte noget om kvindernes smykke- og dragtmode, og om hendes ret til skilsmisse - dette er vel at mærke den frie kvinde, der er tale om. Derudover får man måske lidt at vide om, hvordan hun var næsten ligeværdig med manden og bar nøglerne til gårdens kister i bæltet.
Hvis du gerne vil tage skridtet og gå lidt længere for at få mere at vide, er denne bog bestemt en gennemlæsning værd! Den er skrevet tilbage i 1986 og er på norsk (hvilket ikke er noget problem at læse for en dansker!) Jeg har ikke rigtigt stødt på nogle danske udgivelser, men har heller ikke søgt efter dem. - Kender du nogle så giv mig lige besked.
Bogen dækker rigtigt mange aspekter af kvindens tilværelse i vikingetiden - dog er fokus mest lagt på norske og islandske forhold, så vi kan ikke automatisk sætte lighedstegn til de danske forhold, - men mon ikke mange af dem går igen?
Forfatteren begynder med en lang gennemgang af kvindeskikkelser, der optræder på forskellig vis i sagaer og Edda- og skjaldekvad. Derigennem belyses fx hvordan manden ofte tager mod råd fra husstruen, lader hende styre gården, kalder hende for "samtaleven" osv. Derefter fortælles i mange detaljer om Gulatingslovens anvisninger for forhold for trælkvinden og den frie kvinde - her omk. fæstemål, ægteskab, skilsmisse, forældreansvar, arvforhold, begravelse m.m. Herefter fortælles om kvindens rolle/arbejde i forhold til børneopdragelse, madlavning, fremtilling af drikkevarer, tøjmode, sygepleje, psykologisk indsigt, lægemidler, sang, musik, handel og arbejdet på gården. Bogen slutter af med omtaler af ristning af runer.
"Vikingkvinnen" er meget gennemarbejdet og er baseret på flere års studier af gammelnorske og islandske kilder samt litteratur fra fagområderne sociologi, historie, litteraturhistorie, jura, arkæologi og kulturhistorie. Så mangler vi bare en bog, der lige så uddybende kan berette om forholdene for en dansk kvinde i vikingetiden!
8. marts 2009
Uld og ten
Når man nu ikke kan nøjes med at læse bøger, gå på museer og vikingemarkeder (i sommerhalvåret), men gerne vil endnu tættere på vikingetidens mennesker og deres dagligdags gøremål, må man jo forsøge sig selv.
Sidste forår satte jeg mig for, at jeg ville lære en del af de teknikker, som vikingekvinderne brugte til tekstilfremstilling. Dvs. jeg ville gerne lære at spinde på håndten, nålebinde, plantefarve, brikvæve og vævning på opstadsvæv. Men jeg blev enig med mig selv om, at det skulle være én ting ad gangen, og at jeg ikke skulle stresse mig selv over det. Det skulle være sjovt hele vejen igennem.
Jeg besluttede mig for at starte i nogenlunde logisk rækkefølge og lære at spinde først, men det var ikke sådan lige til at lære det! Jeg læse lidt om det, forsøgte mig med en hjemmegjort ten, men det fungerede bare ikke. Ulden havde jeg købt på vikingemarkedet i Ribe, den var ren og klargjort - lige til at spinde af, men snoren knækkede konstant for mig. Hver gang jeg forsøgte mig, blev jeg skuffet og mistede interessen i lang tid derefter. Så i stedet gik jeg i gang med nålebinding og lærte mig selv grundstingene til det - det var også spændende.
I efteråret i Bork Vikingehavn var der nogle flike vikinger, som jeg fik en lang snak med og som virkelig forklarede teknikken grundigt for mig. Jeg købte en ny ten i butikken, så var redskabet da i det mindste i orden. Da jeg kom hjem, gav jeg det endnu et forsøg - men uden held. Jeg havde simpelthen ikke forstået det mest grundlæggende i håndspinding og hvad ulden som materiale kan - og det så bare så let ud, det de gode vikinger lavede!
I efterårsferien arrangerede Herning Museum aktiviteter for børn og voksne - bl.a. kunne man selv få lov til at prøve håndspinding og brikvævning. Jeg tog afsted. Denne gang fik jeg under vejledning af en vælgdig flink arkæolog selv lov til at stå med uld og ten og prøve mig frem. Helt perfekt gik det ikke, men da jeg kom hjem forsøgte jeg mig endnu en gang - og så var den der pludselig!!! Jeg KUNNE spinde - helt selv! Jeg kunne med egne hænder frembringe en tråd ud af en tot uld! Jeg var så glad over at det endelig var lykkedes for mig.
Nu går det rigtigt godt med spindingen! Tråden kan stadig være ujævn, men den bliver mere og mere jævn jo mere jeg spinder. Jeg har nu fået lavet mine første to nøgler - som jeg derefter har tvundet sammen - også med håndtenen.
Det er blevet til præcist 50g. hjemmegjort håndspunden og håndtvundet uld! Hvad jeg skal bruge det til, har jeg ingen anelse om endnu. Måske jeg skal forsøge mig med plantefarvning til sommer og derefter lave brikvævede bånd ud af det. (- og jo, det tager mange timer, men det er processen i det der er sjovt, så gør det ikke noget at jeg sammenlagt har brugt en del timer, på bare at producere sølle 50g.)
Jeg er selvfølgelig gået i gang med at spinde til endnu et bundt - denne gang af en anden type uld, som er lettere at spinde af end den første og som giver en flot jævn tråd.
7. marts 2009
Bogomtale: "Sværdsang"

Skrevet af Bernard Cornwell, Lindhardt & Ringhof, 2008.
4. del af serie
Flyv med på historiens vingesus igennem sværdslag og magtkampe mellem danske vikinger og den saksiske adel.
Har du nogen som helst interesse i vikingetidens verden, bør du læse denne bog! Sværdsang er fjerde del af en serie om sakseren Uthred, der er vokset op hos danske vikinger, som invaderede datidens England. Uthred elsker danskerne og deres tro, levevis og sindelag, men bundet af en ed må han kæmpe mod dem for den store konge - Alfred af Wessex.
Bogen giver et fænomenalt indblik i datidens krigerverden; - på slagmarken, hvor Uthreds sværd Slangeånde gang på gang skærer sig ind i mave og tarme på fjenden, - på skibet Havørnen med vind i håret ned af Themsen med tidevandet, - og i rådssalene hvor den kristne kong Alfred omgivet af sleske præster og ærgerrige biskopper samt adelsmænd, må ty til Uthreds hjælp på grund af hans ry og kendskab til kamp.
Persongalleriet er meget sort/hvidt tegnet op. De onde er onde, og de gode er gode, men de findes på begge sider, både i den danske og i den saksiske lejr. Kvindernes verden hører man ikke meget om, for det er en rigtig kriger-roman med alt, hvad der til hører! Kvindelige læsere skal dog ikke blive skræmt af det. Jeg har i fulde drag nydt bogen, der næsten er slut, før man er begyndt. Det er svært at vente på femte del, men læs først "Det sidste kongerige", "Den danske rytter" og "Nordens Herrer".

6. marts 2009
"Kvinden bag vikingerne"
Efter at være stødt på et gammelt videobånd, har jeg netop set en på sin vis helt vidunderlig gammel tv-udsendelse med Else Roesdahl og Piet van Deurs (begge navne der klinger velkendt i vore ører). De to sidder ved langilden i et rekonstrueret håndværkerhus fra Hedeby, hvor Else Roesdahl fortæller og svarer på spørgsmål fra Piet van Deurs. Hun viser en del forskellige genstande frem bl.a. en guldarmring, benkam, klæberstensgryde, et sværd og værktøj til træarbejde. Hun viser også meget kort princippet i en bageovn. Hun er en mægtig god formidler og ved ildens blafren skabes der hurtigt en atmosfære af fortiden, som trænger igennem tv-skærmen.
>> Se klip fra DRs' arkiv her
22. februar 2009
Bogomtale: "Harja, romernes tolk"

Det romerske kejserriges ekspedition til de nordlige territorier i året 5.
Skrevet af Jørgen Lindgreen, Klim 2008
En roman om begivenheder i Himmerland, som bl.a. indeholder et muligt bud på, hvordan Gundestrupkarret (som nu befinder sig på Nationalmuseet kom til Jylland. Bogens hovedperson er Harja, som er søn af en småhøvding. Han er veg og ubeslutsom, og bliver ved list dømt fredløs af den nærliggende storhøvding af Borremosen, som vil tilegne sig landsbyens jord. Heldigvis er storhøvdingens datter Grit forelsket i Harja, og hun hjælper ham til flugt. Harja opsøger romerne langt mod syd, ved romerrigets nordlige grænse. Han kommer i deres tjeneste og stiger i graderne. Fem år senere bliver han deltager på den kommende kejser Tiberius' ekspedition til de nordlige barbar-riger, for at oprette handelsforbindelser. Her skal Harja fungere som tolk, og her møder han igen Grit. Mødet mellem kimbrere og romere forløber ikke helt glat, men jeg skal ikke afsløre mere her.
Jeg synes at bogens plot og den historie som forfatteren gerne vil fortælle, er meget godt fundet på. Der er rigtig mange muligheder for at berette om kulturmødet, kærlighedshistorien mellem hovedpersonerne, beskrivelser af hverdagslivet, landskaber og meget mere som læsere af historiske romaner hungrer efter!! Desværre lever forfatteren dog ikke op til de forventninger, jeg havde til bogen. Mange af de førnævnte muligheder springer han let og elegant henover - måske fordi de ikke interesserer ham, han ikke kender til dem (manglende research) eller manglende fantasi? Jeg ved det ikke. Rent fortælleteknisk har romanen alt for mange løse ender og uafsluttede portrætter - man lærer aldrig rigtigt personerne at kende. Det er som om, man som læser bare skal beundre nogle store personligheder uden at komme ind under huden på dem, som man jo gerne vil. Det er jo netop pointen med en historisk roman, - man vil kende de personer som levede dengang, leve sig ind i deres verden og forstå deres livsbetingelser (for at lære noget om sine egne).
Jeg tror at forfatteren har haft en rigtigt god ide til en spændende historie, men han kan bare ikke levere varen. - Om det er manglende evner eller manglende tid til at skrive romanen (inkl. tid til research, som er enormt vigtigt for at en historisk roman er troværdig) ved jeg ikke, men rigtigt godt skrevet kan jeg desværre ikke sige at den er.
6. januar 2009
Vikingeflet til jul
Skabelonerne kan du finde i bogen "Julens hjerter" af Beate G. Lindseth, Aschehoung 2008.
Omrids af vikingeskib i midten af hjertet.
4. januar 2009
Bog: "Vikinger - indsigt og udsyn"

Af Bjørn Matsen & Ole Bjørn Petersen
Udgivet af Systime, 2006.
Dette er ganske vist en undervisningsbog, skrevet til ungdomsuddannelserne, men den kan sagtens læses af dig, der interesserer dig for emnet - ligegyldigt om du har en studenterhue eller ej!
Bogens største fortrin er, at den tager emner op som jeg normalt ikke er faldet over i de gængse historiebøger. Jeg vidste fx ikke, at der er teorier om, at plyndringerne af Lindisfarne m .fl. var koordinerede og indirekte angreb på Karl den Stores mægtige imperium, eller at Trelleborgene kunne have fungeret som klostre!
Ja, der er stof til eftertanke - ting man får lyst til at bore mere i - læse mere uddybende om! - Ideeen er selvfølgelig at eleverne skal arbejde med emnerne, (diskutere og undersøge dem), men det kan vi andre jo også! :-)
Jeg synes også at bogen både er opbygget og skrevet på en mere inspirerende måde, end så mange andre historiebøger om emnet - så derfor kan man se den som et frisk pust af nye vinde. (Det bliver efterhånden trættende at skulle læse de samme facts om og om igen, hver gang man finder en ny bog om vikingetiden).
Rent indholdsmæssigt bygger den på "de sidste 10 års banebrydende forskningsresultater om vikingetiden". (Se Systime.dk for mere information eller bogens egen hjemmeside: www.vikinger.systime.dk)