20. marts 2009

Bogomtale: "Vikingkvinnen"


Skrevet af Valdis Zwilgmeyer, Tiden Norsk Forlag, 1986.

Vikingetidens kvindeliv er meget fascinerende - på trods af at vi ved så lidt om det. I de gængse historiebøger, nævnes ofte noget om kvindernes smykke- og dragtmode, og om hendes ret til skilsmisse - dette er vel at mærke den frie kvinde, der er tale om. Derudover får man måske lidt at vide om, hvordan hun var næsten ligeværdig med manden og bar nøglerne til gårdens kister i bæltet.
Hvis du gerne vil tage skridtet og gå lidt længere for at få mere at vide, er denne bog bestemt en gennemlæsning værd! Den er skrevet tilbage i 1986 og er på norsk (hvilket ikke er noget problem at læse for en dansker!) Jeg har ikke rigtigt stødt på nogle danske udgivelser, men har heller ikke søgt efter dem. - Kender du nogle så giv mig lige besked.

Bogen dækker rigtigt mange aspekter af kvindens tilværelse i vikingetiden - dog er fokus mest lagt på norske og islandske forhold, så vi kan ikke automatisk sætte lighedstegn til de danske forhold, - men mon ikke mange af dem går igen?

Forfatteren begynder med en lang gennemgang af kvindeskikkelser, der optræder på forskellig vis i sagaer og Edda- og skjaldekvad. Derigennem belyses fx hvordan manden ofte tager mod råd fra husstruen, lader hende styre gården, kalder hende for "samtaleven" osv. Derefter fortælles i mange detaljer om Gulatingslovens anvisninger for forhold for trælkvinden og den frie kvinde - her omk. fæstemål, ægteskab, skilsmisse, forældreansvar, arvforhold, begravelse m.m. Herefter fortælles om kvindens rolle/arbejde i forhold til børneopdragelse, madlavning, fremtilling af drikkevarer, tøjmode, sygepleje, psykologisk indsigt, lægemidler, sang, musik, handel og arbejdet på gården. Bogen slutter af med omtaler af ristning af runer.

"Vikingkvinnen" er meget gennemarbejdet og er baseret på flere års studier af gammelnorske og islandske kilder samt litteratur fra fagområderne sociologi, historie, litteraturhistorie, jura, arkæologi og kulturhistorie. Så mangler vi bare en bog, der lige så uddybende kan berette om forholdene for en dansk kvinde i vikingetiden!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar