28. august 2009

Netteldug / brændenældeklæde

Bogen "Arkæologiske eksperimenter i Lejre" (1996) fortæller i kapitlet "Oldtidens brændennældeklæde" om Ulla Mannerings forsøg med fremstilling af klæde af brændenældefibre i 1994. Forsøget foregår på Lejre Forsøgscenter (nu Sagnlandet Lejre).

Processen beskrives således:


  1. Dyrkning


  2. Høst (med handsker :-)


  3. Tørring i en uge, hvorefter bladene kan skrælles af stænglen


  4. Bundtning i neg af 10-12 cm's tykkelse


  5. Rødning - endten ved dug- eller vandrødning
    Dugrødning tager mellem 2-5 uger i en nedbrydningsproces forårsaget af de svampe og bakterier, der i forvejen findes på stænglerne.
    Vandrødning foregår bedst i svagt rindende vand ved 17-20 grader på 5-10 dage.


  6. Taverne frigøres ved at bearbejde stænglerne med en trækølle på en huggeblok. Veddelen knækkes af ud over kanten af blokken.


  7. Efter at fibrene er skildt fra stænglerne skal de hegles og opdeles i forskellige længder og kvaliteter.


  8. Derefter skal de børstes eller kartes.


  9. Tilsidst kan man gå i gang med at spinde.

Jeg synes at det er et meget spændende projekt og kunne godt tænke mig at finde ud af, hvad man har lært siden den gang for 15 år siden. Det er faktisk første gang jeg hører om klæde af brændennældefibre, hvilket undrer mig. I dag fokuserer man åbenbart først og fremmest på hør og uld (eller så har jeg bare ikke været opmærksom nok!).


Klæde af nælder skulle være mere fint og silkeagtigt end hør, men altså også kræve en betydeligt længere fremstillingsproces.


Netteldug: vævet stof af stængelfibre fra nælder (Urtica). Afløstes af bomuld i 1600-t.; ordet har siden betegnet let, åbent bomuldsstof. Kilde: Den Store Danske


Netteldug: et slags fint, klart tøj, der vævedes af basttaverne af hedenælde, Urtica dioeca L.; Kilde: Ordbog over det danske sprog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar