6. januar 2009

Vikingeflet til jul

Julepynt i vikingestil, - det er et hit! Jeg er specielt glad for julehjerterne med dragehoveder, og regner med at lave flere i både sort/hvid og rød/hvid. - De skal på juletræet næste år!

Skabelonerne kan du finde i bogen "Julens hjerter" af Beate G. Lindseth, Aschehoung 2008.




Omrids af vikingeskib i midten af hjertet.

4. januar 2009

Bog: "Vikinger - indsigt og udsyn"



Af Bjørn Matsen & Ole Bjørn Petersen
Udgivet af Systime, 2006.

Dette er ganske vist en undervisningsbog, skrevet til ungdomsuddannelserne, men den kan sagtens læses af dig, der interesserer dig for emnet - ligegyldigt om du har en studenterhue eller ej!
Bogens største fortrin er, at den tager emner op som jeg normalt ikke er faldet over i de gængse historiebøger. Jeg vidste fx ikke, at der er teorier om, at plyndringerne af Lindisfarne m .fl. var koordinerede og indirekte angreb på Karl den Stores mægtige imperium, eller at Trelleborgene kunne have fungeret som klostre!
Ja, der er stof til eftertanke - ting man får lyst til at bore mere i - læse mere uddybende om! - Ideeen er selvfølgelig at eleverne skal arbejde med emnerne, (diskutere og undersøge dem), men det kan vi andre jo også! :-)
Jeg synes også at bogen både er opbygget og skrevet på en mere inspirerende måde, end så mange andre historiebøger om emnet - så derfor kan man se den som et frisk pust af nye vinde. (Det bliver efterhånden trættende at skulle læse de samme facts om og om igen, hver gang man finder en ny bog om vikingetiden).
Rent indholdsmæssigt bygger den på "de sidste 10 års banebrydende forskningsresultater om vikingetiden". (Se Systime.dk for mere information eller bogens egen hjemmeside: www.vikinger.systime.dk)